Minder voor energie betalen door zonne-energie af te nemen bij je energieleverancier

“Koop zonne-energie en verminder de energiekosten!” Dat is de grootste belofte van de aanbieders van zonne-energie, en al snel de grootste stimulans voor u om op de zonne-energie bandwagon te springen. Maar gezien het feit dat zonne-energiesystemen – zelfs de massamarkt – vijf-cijferige prijskaartjes hebben, is de vermindering echt de moeite waard om zoveel nieuwe technologie te kopen?

Wordt zonne-energie al veel gebruikt?

Zonne-energie is niet zo nieuw voor het blok als je zou denken. Het is al tientallen jaren in gebruik door gespecialiseerde groepen zoals NASA, die al een groot deel van de levensduur van hun ruimtevaartprogramma’s met zonnepanelen de ruimte in sturen. Wat recent is, is de sprong van high-budget velden naar de mainstream consumentenmarkt, grotendeels dankzij de vooruitgang in de technologie die in de afgelopen jaren is gemaakt.

Het bestaat al best wel lang

Maar het concept van het aandrijven van huizen en steden met de zon en het verminderen van de energiekosten is geen nieuw idee, en het is ook niet een beperkt idee. Al in de jaren zeventig van de vorige eeuw waren energieagentschappen over de hele wereld – met name in de toen al ontwikkelde landen – bezig met het onderzoeken van zonne-energie. Het Solar Energy Generating Systems project in de Mojave-woestijn, bijvoorbeeld, begon in 1984 en is de grootste faciliteit in zijn soort op de planeet.

Tegenwoordig kan iedereen in landen als de VS, Japan en Duitsland zonne-energie kopen. Maar het zijn niet alleen huiseigenaren die zonne-energie kopen; de overheden profiteren van de lagere opwekkingskosten, zoals in de Nellis Air Force Base in Nevada. Nellis krijgt zijn stroom voor minder dan 25% van de netkosten.

Wegen de voordelen op tegen de kosten?

De volgende vraag in uw hoofd gaat waarschijnlijk over de kosten van de technologie in vergelijking met de energiekostenverlaging die het u zal opleveren. Immers, het heeft alleen zin om een zonne-energiesysteem te krijgen als het zorgt voor een grote significante vermindering van de energiekosten.

Het is een vraag met een veelzijdig antwoord, maar het lange en korte deel ervan is dat het systeem zichzelf binnen ongeveer een decennium zou kunnen terugverdienen met besparingen. Zonne-energie maakt wel degelijk een groot verschil in termen van hoeveel je betaalt voor stroom. Nellis Air Force Base betaalt bijvoorbeeld slechts 2,2 cent per kilowattuur met zonne-energie, tegenover 9 cent per kilowattuur als ze stroom krijgen van het net.

Aan de kostenkant is het waar dat zonne-energiesystemen vandaag de dag nog steeds een aanzienlijke investering zijn. Echter, de trend is er een van dalende prijzen en steeds meer beschikbare technologie. Nu de prijzen dalen en de overheidssubsidies binnen handbereik zijn, wordt het steeds zinvoller om de energiekosten te verlagen en zonne-energietechnologie aan te schaffen – binnenkort, zo niet nu.